Terschelling met kinderen – een overzicht van activiteiten –

Terschelling is een prachtig eiland in het noorden van Nederland met veel mogelijkheden voor gezinnen met kinderen. Of je nu op zoek bent naar buitenactiviteiten, cultuur, geschiedenis of gewoon lekker op het strand wilt spelen, Terschelling heeft het allemaal! Hier zijn enkele suggesties voor activiteiten die je kunt doen met kinderen op Terschelling.

Terschelling met kinderen Aankomst Tiger

Activiteiten met kinderen op Terschelling in de natuur

Ga op zoek naar cranberries. Terschelling staat bekend om zijn cranberries, die hier al eeuwenlang in het wild groeien. In de bessenschuur of in de Cranberry winkel kun je allerlei producten vinden die gemaakt zijn met cranberries. Vanaf september kun je de cranberries plukken!

Loop het kabouterpad van Staatsbosbeheer, kinderen zullen het geweldig vinden. In de herfstmaanden wemelt het eiland van prachtige paddenstoelen!

Een toffe excursie om te doen is een Dark Sky excursie op de Boschplaat. In Nederland zijn er twee Dark Sky parken.

Wil je ervaren en zien hoe oesters leven en groeien op het Wad? Ga dan mee op excursie naar de Wilde Oesters met de Oesterfabriek.

Op het meertje worden soms kano activiteiten gehouden en bij Klimdaris kun je genieten van het klimbos. Je krijgt een instructie en uitleg van een clic-it veiligheidssysteem, daarna kun je op hoogte diverse hindernissen belopen, klimmen, klauteren en tokkelen. Het systeem zorgt dat je in je eigen tempo, zelfstandig en veilig een parcours van het klimbos kunt beleven. 

In Hoorn kun je iedere zomer in de zelfpluktuin heerlijke duurzaam geteelde aardbeien, diverse bessen, prachtige veldbloemen en ander kleinfruit plukken. Kom langs en pluk de dag!

En er zijn verschillende boerderijen op Terschelling waar je met kinderen een bezoekje kunt brengen. Koeien, schapen en pony’s het kan allemaal!

Maar de hoofdactiviteit op het eiland is wel fietsen en wandelen. Bezoek je Terschelling met kinderen dan weet je dat je veel in de gezonde buitenlucht bent.

Strandactiviteiten

Terschelling heeft meer dan 30 kilometer aan stranden, dus er is genoeg ruimte om te spelen en te ontspannen. Huur een fiets en fiets naar het strand om te zwemmen, vliegeren of zandkastelen te bouwen. Er zijn ook verschillende strandtenten waar je kunt genieten van een hapje en een drankje terwijl de kinderen spelen.

MooiWeer organiseert – samen met Staatsbosbeheer en andere partners – het Zomerprogramma alweer voor de zesde keer. Van 6 juli tot en met 23 augustus kun je actief bezig zijn, plezier maken en het eiland ontdekken. Er staan dit jaar weer veel nieuwe en spannende onderdelen op het programma, dus meld je snel aan! Je kunt bijvoorbeeld Wadkanoën, blokarten en meer. Let op dat er verschillende leeftijdgrenzen zijn.

Zeehonden spotten bij de Boschplaat. Bezoek de Boschplaat, een uitgestrekt natuurgebied aan de oostkant van het eiland. Hier kun je met een gids op pad gaan om zeehonden te spotten. Een leuke en leerzame activiteit voor het hele gezin.

Natuurlijk kun je ook gaan strandjutten. Misschien vinden je kinderen wel prachtige schatten op het brede strand an Terschelling. Heb je zin om mee te jutten? Neem contact op met stichting de Milieujutter voor een afspraak en ga mee op excursie. Liever alleen jutten? Haal een afvalzak bij een strandovergang en plaats deze na afloop bij een strandpaal, waar het vervolgens wordt opgehaald.

Aan de wadkant van het eiland kun je op zoek gaan naar krabbetjes. Hiervoor heb je een speciale krabhengel* nodig en wat stukjes spek.

Musea op Terschelling voor kinderen

Er zijn veel musea op Terschelling die de moeite waard zijn om te bezoeken met kinderen. De meesten geschikt voor jonge kinderen.

Het museum ’t Behouden Huys biedt een kijkje in het verleden van het eiland. Ontdek hoe het leven was voor de bewoners van Terschelling in de 19e eeuw. Het museum heeft ook verschillende interactieve tentoonstellingen voor kinderen. Voor kinderen is er een gave speurtocht en er is een gave, let op spannende, film over La Lutine. Wij zijn met kinderen op Terschelling al 3 keer naar dit museum geweest.

Het Wrakkenmuseum is een bijzonder museum met een collectie voorwerpen die zijn gevonden op het strand of uit de zee. Hier kun je onder andere oude scheepswrakken, botten van zeedieren en aangespoelde spullen bekijken. Er is ook een speeltuin. Met je toegangskaartje kun je meerdere dagen terugkomen.

Centrum voor Natuur en Landschap Terschelling, hier kun je alles leren over de bewoners van de zee. Je kunt het zeeaquarium bekijken of roggen aaien. Bij het natuurmuseum gelegen te West-Terschelling. Er zijn vaste tentoonstellingen, wisselende exposities en een film- en lezingenzaal. 

Het Bunker Museum Terschelling maakt deel uit van de Stichting Bunkerbehoud Terschelling, die verantwoordelijk is voor het behoud van de voormalige Duitse radarstelling Tiger. Deze stelling is een van de weinige in Nederland die nog bijna compleet aanwezig is en omvat een complex van zeven hectare met 100 bunkers waarin ruim 200 Duitse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog leefden en werkten. De commandobunker Bertha is bijzonder vanwege zijn imposante omvang en is bijna uniek in Nederland, aangezien er slechts drie van dit type bunker in Nederland staan. Een aantal van de ingerichte bunkers, waaronder Bertha, kan uitsluitend worden bezocht tijdens een excursie.

Let op alleen geschikt voor oudere kinderen.

Genoeg educatiefs te doen dus op Terschelling met kinderen, voor zowel jong als oud.

Kun je zwemmen op Terschelling?

Ja, je kunt zwemmen op Terschelling met kinderen. Het eiland heeft verschillende stranden waar je in de zomer heerlijk kunt zwemmen in de Noordzee. De meest populaire stranden zijn West aan Zee, Formerum aan Zee en Oosterend aan Zee. Deze stranden hebben allemaal strandpaviljoens en zijn goed bereikbaar met de fiets of auto. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de stroming en de golven van de zee. Let op dat het hebben van 3 zwemdiploma’s veiliger is, maar dat je bij zwemmen in de zee altijd toezicht moet blijven houden op je kinderen!

Bij sommige stranden zijn strandwachten aanwezig die toezicht houden op de zwemmers en indien nodig ingrijpen. Het is altijd verstandig om op de hoogte te zijn van de lokale zwemomstandigheden en waarschuwingen voordat je gaat zwemmen.

Het zwembad is gelegen in Midsland en heet Zwembad De Dôbe. Het is een overdekt zwembad dat het hele jaar door geopend is. Het zwembad heeft een recreatiebad met glijbaan en een wedstrijdbad met zes banen. Ook is er een peuterbadje voor de allerkleinsten. Na het zwemmen kun je gebruikmaken van de sauna of het solarium. Het zwembad is toegankelijk voor zowel toeristen als inwoners van Terschelling. De openingstijden en tarieven zijn te vinden op de website van Zwembad De Dôbe.

Kun je bowlen op Terschelling met kinderen?

Bowlen kun je bij WestCord Hotel Schylge. In Hotel Schylge tref je de gezellige Willem Barentsz bar met vier bowlingbanen. Ook kun je hier terecht voor een potje poolen!  

Kindvriendelijke restaurants op Terschelling

Er zijn verschillende kindvriendelijke restaurants op Terschelling waar je met je gezin terecht kunt. Hieronder staan er een paar:

Strandpaviljoen West aan Zee is een populaire plek om te eten met kinderen. Het paviljoen ligt aan het strand en heeft een ruim terras met uitzicht op zee. Op de kaart staan diverse kindermenu’s en er is een speelhoek aanwezig waar kinderen zich kunnen vermaken.

Pannenkoekenhuis Hans en Grietje is een sprookjesachtig restaurant met een uitgebreide kaart vol heerlijke pannenkoeken. Het restaurant is helemaal in stijl ingericht en er is een speelhoek aanwezig waar kinderen zich kunnen vermaken. Van dezelfde eigenaren is er ook Pannenkoekenhuis ’t Sprookjesbos.

De Rustende Jager: Dit gezellige eetcafé is gevestigd in Hoorn en heeft een uitgebreide kaart. Er is een kindermenu beschikbaar en er is een speelhoek aanwezig. Bij mooi weer kunnen kinderen zich vermaken op het grote terras.

Onze aanraders:

Wij komen altijd graag bij Restaurant Zonneweelde. Hier is voor de kinderen een grote speeltuin naast de deur gebouwd, waar ze heerlijk kunnen buitenspelen. Er zijn schommels een duikelrek een kabelbaan een zandbak en nog veel meer. Vanaf het terras heb je goed zicht op de afgesloten speeltuin.

Snackbar De Molenbaan in Formerum biedt meer dan alleen een snelle hap. Naast het heerlijke eten, beschikt de snackbar over een 18-holes midgetgolfbaan en verschillende speelpleintjes voor de jongere kinderen. Er zijn diverse attracties, zoals een glijbaan en trampoline, en er zijn voertuigen waar ze in kunnen rijden. Voor de allerkleinsten is er zelfs een apart speelpleintje. De kinderen kunnen zich hier prima vermaken terwijl hun ouders genieten van een heerlijke maaltijd op het ruime terras.

De Reis: Dit Tapas restaurant is gevestigd in West-Terschelling en heeft een gezellige, informele sfeer. Er is een kindermenu beschikbaar en er is een speelhoek aanwezig. Bij mooi weer kunnen kinderen zich vermaken op het speeltuintje. Wij zijn hier al meerdere keren geweest.

Een vaste plek waar wij elk jaar komen en genieten is bij Paviljoen de Walvis. Aan de voet van het hoge duin bij West Terschelling. Met een weids uitzicht over het wad, natuurgebied de Noordsvaarder en in de verte Vlieland. Sla vanaf de boot linksaf en je komt er vanzelf! Kinderen weten zich prima voor de deur te vermaken!

Er zijn nog veel meer restaurants op Terschelling waar je met kinderen terecht kunt. Het is altijd verstandig om vooraf te informeren naar de kindervoorzieningen en openingstijden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Waar huur je fietsen op Terschelling voor kinderen

Op Terschelling zijn er heel veel plekken waar je fietsen kunt huren. Er zijn (elektrische) bakfietsen, (elektrische) tandemfietsen waar ook een kind met een volwassene op kan. Er zijn gewone kinderfietsen en stoere mountainbikes. Elektrische fietsen en gewone fietsen.
Kom je zonder auto aan op het eiland dan kun je zorgen dat de fietsen al klaar staan bij de haven. De meeste fiets verhuurders hebben een service dat ze de bagage naar je accommodatie brengen.

Zo kan je vakantie op Terschelling met kinderen direct beginnen!

Hieronder vind je een aantal grote verhuurbedrijven:

  • Zeelen Fietsverhuur: Dit verhuurbedrijf heeft verschillende locaties op het eiland, waaronder in West-Terschelling en Midsland. Je kunt hier terecht voor gewone fietsen, elektrische fietsen, kinderfietsen en tandems. Adres: Zeelen Fietsverhuur, diverse locaties op het eiland.
  • Haantjes Fietsenopterschelling heeft een groot aanbod aan onder andere: elektrische fietsen, elektrische scooters, mountainbikes, versnellingsfietsen, bakfietsen en tandems. diverse locaties op het eiland.
  • Tijs Knop: Met meer dan 3500 fietsen heeft Tijs Knop een zeer ruim en gevarieerd assortiment.  diverse locaties op het eiland.

Paardrijden over het strand van Terschelling

Terschelling staat bekend om zijn prachtige stranden en duinen. Wat is er leuker dan hier een paardrijtocht te maken? Op Terschelling zijn er verschillende maneges en bedrijven waar je paardrijritten kunt boeken. Er zijn paardrijritten voor beginners, half gevorderden en gevorderden. Je kunt huifkartochten boeken en zelfs Dark Sky tochten. Op de Boschplaat wordt het namelijk heel donker, vooral in de wintermaanden, en bij heldere avonden zie je dan een prachtige sterrenhemel! Soms zie je zelfs het Noorderlicht.

Dark sky Terschelling

Hieronder vind je een aantal opties om met kinderen te paardrijden op Terschelling:

  • Puur Terschelling: Dit bedrijf biedt naast paardrijritten ook andere activiteiten aan, zoals wadlopen en huifkartochten. Er zijn ritten voor verschillende niveaus en met verschillende tijden.
  • Huifkarbedrijf Terpstra: Dit bedrijf biedt naast huifkarritten ook ritten aan voor verschillende niveaus. Ook kun je hier een ponykamp boeken.

Met beide bedrijven hebben wij ervaring en wij zijn erg tevreden over de ervaringen. Kijk vooral op hun sites voor de mogelijkheden.

Kindvriendelijke accommodaties op Terschelling

Genoeg te doen op Terschelling met kinderen Of je nu van natuur, avontuur, dieren of cultuur houdt, op Terschelling is er genoeg te beleven voor het hele gezin. De hierboven genoemde activiteiten zijn slechts een greep uit het aanbod. Maar wellicht ben je ook nog op zoek naar kindvriendelijke accommodaties op Terschelling.

Er zijn zeg maar 4 soorten accommodaties op Terschelling:
1. Groepsaccommodaties.
2. Huisjes / stacaravans.
3. Campings. Met een scheiding tussen jongeren campings en campings voor gezinnen.
4. Hotel

Wij hebben ervaring met een paar hiervan. Als groepsaccommodatie raden wij Jelle’s Plek aan. Een prachtige locatie in Lies. Met een grote tuin met trampoline, grote woonkamer met open keuken, van alle gemakken voorzien. Beneden zijn de slaapvertrekken waarbij per slaapkamer een eigen toilet en douche is. De mensen zijn heel vriendelijk en gastvrij. Wil je Terschelling met kinderen bezoeken in een groot gezelschap dan vinden ze het hier geweldig! Er is ook een grote spelletjeskast!

Er zijn verschillende vakantiehuisjes te huren op Terschelling. Perfect als je het eiland met kinderen gaat bezoeken. De meesten worden door particulieren verhuurd. Maar er zijn ook huisjes van grotere ketens zoals Landal. Er zijn supermoderne huisjes compleet met airco te huur, en goedkopere huisjes. Kijk vooral wat bij jou en je gezelschap past!

Qua hotel raad ik WestCord Hotel Schylge aan. Prachtig aan de kust gelegen, inpandig zwembad en bowlingbaan. Het ontbijt is ook glutenvrij!

Speurtocht op Terschelling met kinderen

Lees ook deze blogs:

terschelling abc

About admin

Check Also

In terms of numbers, Milan van Ewijk is Dumfries’ successor: ‘Van Ewijk is not a defender’

Milan van Ewijk was clearly PSV’s teasing spirit on Sunday afternoon. Van Ewijk played a …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir